SZCZODRAKI Z GRZYBAMI (wg przepisu Hanny Szymanderskiej) :
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 50 g masła POLSKIEGO MLEKOVITA,
- szklanka mleka 3,2% tł. WYPASIONE MLEKOVITA,
- pół łyżeczki cukru,
- łyżeczka soli,
- 30 g drożdży,
- 1 surowe jajko.
Farsz:
- 100 g suszonych grzybów,
- szklanka posiekanych orzechów laskowych,
- 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
- 1 niewielka cebula,
- łyżka masła POLSKIEGO MLEKOVITA,
- 1 surowe jajko,
- sól, pół łyżeczki pieprzu, ćwierć łyżeczki suszonego tymianku.
Wykonanie: Umyte grzyby moczymy przez noc w niewielkiej ilości wody, następnego dnia gotujemy, odcedzamy, drobno siekamy. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy grzyby, sól i pieprz i chwilę razem dusimy. Przestudzone grzyby łączymy z uprażonymi na patelni posiekanymi orzechami i posiekaną pietruszką, dodajemy tymianek, wbijamy jajko, wyrabiamy farsz. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto:
Drożdże ucieramy z łyżką letniego mleka, cukrem i łyżeczką mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i mleko, wyrabiamy ciasto, dodajemy zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto (ok. 15 minut), aż zaczną pojawiać się pęcherzyki. Można to zrobić mikserem. Gdy ciasto jest lśniące i gładkie, wlewamy stopione masło i wyrabiamy ciasto jeszcze kilka minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odkrawamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy na dłoni, nadziewamy farszem i dokładnie sklejamy. Układamy na posmarowanej masłem blasze, a gdy podrosną, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Składniki:
- Ciasto:3 szklanki maki,
- po 200 g masła ,
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 18 % GĘSTEJ POLSKIEJ MLEKOVITA,
- łyżeczka cukru pudru,
- 1 surowe żółtko,
- 1 jajko,
- sól.
Farsz: niewielka główka białej kapusty (ok. 1 kg), 3 winne jabłka, łyżka soku z cytryny, 3 jajka na twardo, sól, pieprz, 2 łyżki masła POLSKIEGO MLEKOVITA.
Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, posypujemy solą, zostawiamy na kilka minut, wyciskamy, po czym układamy na sicie i przelewamy wrzątkiem, a następnie odsączamy. Do rondla, na roztopione masło wrzucamy kapustę, przykrywamy i dusimy do miękkości. Obrane jabłka ścieramy na sicie, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy do kapusty. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po przestudzeniu łączymy z posiekanymi jajkami.
Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło i smalec, siekamy nożem, dodajemy śmietanę i żółtko, cukier, sól, wbijamy jajko. Dokładnie, ale szybko zagniatamy ciasto (zbyt długie wyrabianie powoduje utratę kruchości).Owijamy w folię lub ściereczkę i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, wycinamy kolka lub kwadraty. Nadziewamy farszem i pieczemy w gorącym piekarniku (200-220 stopni C) ok. 30 minut.
Ekskluzywne Pierogi z serem
Składniki:
Ciasto francuskie
Ser FAVITA (niebieska) MLEKOVITA – 1 opakowanie
Oregano
Miód
Suszone pomidory
Wykonanie:
Wersja na słodko:
Rozwiń płat ciasta francuskiego i podziel na 4-6 kwadratów. Na środek każdego kwadratu nałóż łyżkę sera FAVITA, polej miodem i odrobiną oliwy, posyp oregano. Złącz przeciwległe rogi i połącz krawędzie ciasta. Pierogi ułóż na blasze z papierem do pieczenia i piecz 15-18 minut w 180 stopniach.
Na słono:
Zamiast miodu dodaj suszone pomidory.
Biszkopty migdałowe:
jajka 6 szt. (białka)
miękkie masło 120 g
cynamon
cukier puder 300 g
mąka 210 g
migdały w płatkach 100 g
Wykonanie:
Wymieszaj dokładnie lekko ubite białka z resztą składników. Na papierze do pieczenia rozłóż ciasto łyżką (zostaw dość duże odstępy pomiędzy ciastkami) Posyp migdałami i piecz ok. 7 min w 180 stopniach.